Informatie over het "Dialect Koor Apeldoorn".

De oprichting.

Het “Dialect Koor Apeldoorn” is in 2013 opgericht, reden van de oprichting van het koor was dat men de cultuur historie van het "dialect" als zodanig willen bewaren, voor nu en in de toekomst.

Onze Missie

De koorleden dragen het dialect, dus "de streektaal" een warm hart toe, zingen graag en maken veel plezier. Aangezien het Nedersaksisch in een groot gebied van Oost Nederland wordt gesproken, (van Groningen tot nabij Amersfoort) en omdat je als koor niet elk dialect van een streek kunt of  wilt zingen is er gekozen voor het zingen in het “Oost-Veluws dialect”. Dit is taal welke door de mensen in Apeldoorn en omgeving wordt gesproken.

Over ons koor.

Het “Dialect Koor Apeldoorn”, bestaat op dit moment uit 30 personen.

Het koor zingt, onder begeleiding van drie geschoolde muzikanten en onze fantastische en getalenteerde dirigente Gemma Scherpenzeel. In het koor hebben wij nog een aantal muzikanten die bij speciale uitvoeringen ingezet kunnen worden. Ten aanzien van de liedjes die wij zingen, deze worden door onze eigen muziek commissie/vertalers omgezet in het dialect en Theo, "onze gitarist" zet deze liedjes op notenschrift.

Wat zijn enkele hoogtepunten in ons toch nog korte bestaan?

Ondanks dat het koor al nog zo kort bestaat heeft het koor al een prima staat van dienst, waarbij er al een paar bijzondere hoogtepunten zijn bereikt, zoals:

  • In 2013 waren wij het enige koor in Nederland die het koningslied in het dialect vertaald en gezongen hebben, dit terwijl wij pas 3 maanden bestonden.
  • In augustus 2014 zijn wij als koor op de tweede plaats geëindigd tijdens het koren festival in Nunspeet.
  • In 2014 heeft het koor mee gedaan met de verkiezing van omroep Gelderland in het kader van “In Koor”. Een heel bijzondere ervaring om te zingen in de kathedraal in Radio Kootwijk, helaas hebben wij niet de finale bereikt. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=B5H2AP9sv_c
  • In 2015 hebben wij als koor mee gedaan met “de dag van de Gelderse traditie” in het "Open lucht museum" in Arnhem. Deelname aan de dag, was vooral omdat wij het dialect onder de aandacht van de bezoekers wilde brengen en dat zingen in het dialect ook heel bijzonder en leuk is.
  • In 2016 heeft het koor meegedaan met de verkiezing “leukste koor van Nederland”. Er deden 120 koren mee en wij zijn op de vijfde plek geëindigd. Iets waar wij als koor bijzonder trots op zijn en hieruit blijkt maar weer hoe leuk en bijzonder wij als koor zijn.
  • In 2019 hebben wij uitvoeringen gegeven in kader van de "Culturele pleinmarkt" in Orpheus en hebben wij het kader van het project "ÍkToon" een uitvoering gegeven in een uitverkocht theater "de Gigant".

Leuk om te weten, wat is dan het “Oost-Veluws dialect”?

Wat feitjes:

Dit dialect is een "Nedersaksisch hoofd dialect", dat gesproken wordt op de Veluwe, de Achterhoek. Maar het varianten op het Nedersaksisch wordt ook gesproken in het westelijk deel van Noord Duitsland en in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel.Mensen die het Nedersakische Dialect kunnen spreken kunnen over landsgrensen met elkaar praten..

Het Nedersaksisch is sinds 2018 een erkende streektaal. Het dialect is een volkscultuur, het is de manier waarop mensen hun dagelijkse leven vormgeven. Volkscultuur heeft te maken met waar kom ik vandaan (je roots) en identiteit.

Het "Neder Saksische Dialect" wordt ook in Duitsland tegen de Nederlandse grens aan gesproken en in sommige gevallen kun je tot 200 km Duitsland in,  je verstaanbaar maken in het "Neder Saksische Dialect", kortom een zeer groot taal gebied.

Kijk maar eens op deze link: http://www.bentheim.info/nl/taalgrens/. of op Wikipedia : https://nl.wikipedia.org/wiki/Noord-Nedersaksisch.

" Met Dialekzang binne wulle as darpskeerls op ons bes ! "